pátek 27. ledna 2012

Vandička



Vandička je teď už roční holčička (v době focení jí bylo 10 měsíců), která se narodila ve 27tt a vážila 950g. Pro mě neskutečná věc, protože jen si představit, jak moc byla maličká je pro mě těžký. Pod vyprávěním od maminky je pár fotek, jak byla Vandička malinká - ono to možná není až tak poznat.. snad jen ti, kdo vědí, jak malinké jsouty plínky, co sahají Vaničce až do podpaždí si to umějí představit... Ale je to tak neuvěřitelně velkej bojovníček (při její "velikosti" se těžko dá napsat bojovník), je strašně šikovná a živá, je to takový malý sluníčko.







Její maminka nám napsala:

Chtěla bych se s Vámi podělit o náš příběh s krásným koncem, který možná někomu pomůže, tak jako mně pomáhaly jiné příběhy v těžkých chvílích, které snad už máme za sebou a zůstává jen ten pocit, že zázraky se dějí…

Naše Vanda byla vlastně zázrak již od začátku. Otěhotněla jsem přirozenou cestou, i když jsem byla specializovaným centrem označena za neplodnou. V této době jsem měla úraz při pádu z koně a aniž bych věděla že jsem těhotná podstoupila jsem rentgen pánve, a to vše ta naše malá kočička ustála. Říkali jsme si, že to bude silná osobnost, aniž bychom tušili, že ten největší boj ji teprve čeká……

Těhotenství probíhalo ukázkově až do 25.1.2011. Bez jakýchkoliv příznaků jsem začala masivně krvácet, nic mě nebolelo, ale věděla jsem, že je to hrozně zlé. V nemocnici po vyšetření verdikt zněl: Masivní krvácení po odloučení placenty a malá musela ven ve 27.týdnu těhotenství. Díky profesionálnímu přístupu mého gynekologa se čekalo s císařským řezem až do chvíle, kdy do děčínské nemocnice dorazila jednotka z Ústí se svým speciálním inkubátorem a odvezla hned Vandičku na oddělení JIPU. Beruška měla 950g a 36cm. V nemocnici spadla váhově na 860 g. Když jsem ji poprvé viděla, byl to hrozný šok. Díváte se na miniaturní stvoření, potažené jen kůží, zavřené ve skleněném inkubátoru, ve kterém je úplně ztracené a musíte si stále opakovat, abyste tomu vůbec uvěřili, že je to Vaše děťátko!
Vandička neměla dovyvinuté plíce, takže musela být intubována a na dýchacích přístrojích, neměla zavřenou srdeční dučej, také měla nitrokomorové krvácení III. stupně, které si později vynutilo 3 transfuze….
Jezdila jsem za Vandičkou každý den, měla hrozný strach co nám lékaři poví o jejím stavu, protože krvácení do hlavičky i zavírání dučeje s sebou nesla velká rizika, ale Vandička vše zvládla. Postavila se ke všemu čelem, prala se se vším hrozně statečně a my mohli jen přihlížet za skleněnou kukaní…Já jsem se jí snažila dodávat mateřské mléko, aby měla to nejlepší na ten dlouhý boj. Na sv.Valentýna měla své první kilo a pak už šlo vše jen kupředu. Psychicky mi moc pomohlo, když nám 4.3. po 38 dnech, bylo dovoleno klokánkování a já trávila denně mnoho hodin s malou na hrudníku a konečně jsem se cítila jako její maminka. Myslím, že to bylo moc důležité pro její pohodu a dnes je neuvěřitelné mazlítko.
Kvůli přestavbě nemocnice Vandu převezli do České Lípy a zde díky neuvěřitelně trpělivému přístupu sestřiček se Vanda naučila sát mateřské mléko a já ji plně kojit. Propustili nás po 71 dnech z nemocnice 5.4.2011 a beruška měla 2200g. Doma nás první týdny čekalo mnoho návštěv specializovaných oddělení (ušní, oční, rehabilitační, riziková poradna, neuro, kardio, kyčle a praktický lékař). Tyto návštěvy se stále opakují a je krásné slyšet, že je vše v pořádku!!!!!!
Dnes jsou Vandičce 4 měsíce, váží 3500g, měří 52 cm a odpovídá a maličko i předbíhá svůj korigovaný věk( věk počítaný podle plánovaného porodu)

Již na začátku jsem psala,že Vanda je náš malý, velký zázrak. Je krásná, hodná, mazlivá…….Zázračná. Přeji všem maminkám, hodně síly a víry v ty naše malé, velké zázraky, které nás tolik potřebují a my tolik potřebujeme je.

Dovětek
Od mého vyprávění do fotografování uběhlo pár měsíců, během kterých Vandička pořádně ožila. Je skvělá, úžasně šikovná, veselá, neuvěřitelná. Je jí 10 měsíců (korig.7 měsíců), váží 6,5kg, většinu času tráví na čtyřech nebo na bříšku, leze pozadu, je jak ještěřička, nic ji neunikne, my všichni ji obrovsky milujeme a Vandík miluje nás.






Fotografie pořídila Jindra Krobová.

2 komentáře:

  1. Gratulujeme a děkujeme za sdílení... jste krásná rodinka... ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné fotky. Vandička je krásná, úžasnáá. Ať vám dělá ještě mnoho radosti.

    OdpovědětVymazat