pondělí 16. ledna 2012

Klárka



Klárka je pětiletá holčička, která má diagnostikovanou DMO, hypotonii, hluchotu. Je to úžasná holčička s neskutečnou vůli bojovat a žít, velký smíšek s obrovským srdíčkem. Je to velké sluníčko pro celou svou rodinu.






Její maminka nám napsala:

Chtěla bych se podělit o příběh našeho zlatíčka.

Jmenuje se Klárka a narodila se ve 25 týdnu s porodní váhou 770 g a měřila
33 cm. Těhotenství bylo problémové od začátku a nikdy by nás nenapadlo, že se narodí takhle brzy. Dostala jsem křeče a krvácela, šlo to velice rychle a skoro jsem nezvládla převoz z Třince do Ostravy a porodila v sanitce. Jela jsem okamžitě na sál a věci dostaly velice rychlý spád. Klárka se narodila z dvojčat, bohužel druhé dvojče 12 hodin po porodu zemřelo. Vůbec jsem jí po narození neviděla, nikdo mi nic neřekl, okamžitě jí vezli na novorozeneckou JIP. Až po pár hodinách za mnou přišla paní doktorka a řekla jak se věci mají. S Klárkou to bylo jak na houpačce, jednou nahoře jednou dole. Klárka byla napojená na plícní ventilaci asi 45 dnů, měla novorozeneckou žloutenku, všechny druhy infekce, krvácení do mozku, retinopatií nedonošenců 2 stupně, no zkrátka na takové malinké miminko toho bylo hodně. K tomu ještě má hydrocefalus, který je řešen VP-drenáži, zjistili nám praktickou hluchotu a je hypotonická. Po dlouhých 4,5 měsících jsme si jí mohli odvézt domů, bylo to před vánocemi a tak to byl náš nejhezčí dárek. Ale taky nám začala pořádná dřina a starosti.

Dnes má Klárka 5 let, zvládne se jenom přetočit na bříško a zpět, nesedí ani neudrží hračku. Cvičíme Bohatha, jezdíme do lázní, na hipoterapií, navštěvuje rehabilitační stacionář v Třinci a je to takové naše sluníčko. Pořád se usmívá, vyžaduje pozornost, a je šťastná když se jí někdo věnuje. Je to smíšek i vztekloun, miluje procházky a vodu. Je to naše velká bojovnice, která se pere se životem jak jen to jde.

Stojí taky za zmínku, že Klárka má ještě starší 12 letou sestru Veroniku , která se jí hodně věnuje a nám tím moc pomáhá.

Jsem strašně ráda za to, že jí máme a vždycky jí budeme milovat z celého srdce takovou jaká je. Ať je jakákoliv je přece naše.

Často říkám, že takové děti vědí do jaké rodiny se mají narodit, tam kde jim je věnována maximální péče a to u nás určitě je a vždycky bude!!!!


Fotografie pořídila Michaela Sklarčíková.

Žádné komentáře:

Okomentovat