pondělí 4. června 2012

Matýsek a Štěpánek


Matýsek a Štěpánek jsou čerství "ročáci" - prostě kluci, co právě v těchto dnech slaví svoje první narozeniny (narozeniny měli včera). Na první pohled se může zdát, že jsou to kluci jako všichni další. Ale oni jsou to ve skutečnosti obrovský šikulové. Narodili se 29+2tt s porodními váhami 790g (Štěpánek) a 1270g (Matýsek) a se vším se perou velmi statečně.
Takže kluci - všechno nejlepší a ať to nejhorší, co vás mělo v životě potkat už máte zdárně za sebou!!!


 
Štěpánek



Matýsek


 

Jejich maminka nám napsala:  
V listopadu minulého roku jsme šli na první konzultaci ohledně umělého oplodnění.Testy a různé operace už jsem měla dávno za sebou, tak jsme se do toho mohli s paní doktorkou pustit. Tři týdny jsem si píchala hormonální injekce a 2.12. jsem šla na zavedení 2 vajíček. Pak nastaly dlouhé 3 týdny čekání, jestli se miminka udrží nebo ne. Samo sebou jsem byla nedočkavá a test jsem si udělala hned po týdnu, 2 čárečky se ukázaly hned a pak už jsme jen čekali na potvrzení paní doktorky, jestli se vajíčka chytla obě nebo jen jedno. 
Po měsíci jsem se dozvěděla, že to budou miminka dvě a naše radost nebrala konce. Pak nastaly různé kontroly, ultrazvuky, odběry krve a plodové vody, abychom se dozvěděli, že je vše v pořádku. 
Ve 4. měsíci nám bylo řečeno, že čekáme dva kluky, tak jsme je hned pojmenovali a já si s kluky po večerech povídala, co nás všechno čeká. A tak to šlo až do 6. měsíce, kdy mi paní doktorka při kontrole řekla, že se jí něco nezdá a poslala mě do nemocnice. Byla jsem na kapačkách a nikdo mi stále nechtěl říct, co se děje. 
Asi po čtvrtém ultrazvuku jsem se dozvěděla, že mám nulový průtok krve do placenty a Štěpánek, ten menší, začíná mít problémy s tím, aby se na ten svět vůbec dostal, ale podle pánů doktorů ještě vyčkáme. 
3. 6. 2011 ve 12:45 jsem šla na ultrazvuk a ta věta, kterou řekl pan doktor, mi bude v uších znít ještě hodně dlouho… „Štěpánek ve vás umírá.“ Myslela jsem, že sebou praštím a už se nezvednu. Byl to nejhorší pocit v mém životě. 
Doktoři se šli radit jak dál a já pomalu v komatu na pokoj. Ani jsem nestačila vzít mobil do ruky, že tu zprávu sdělím matce a manželovi a už se rozrazily dveře, v nich stáli čtyři doktoři a dávali mi asi milion otázek a já si z toho všeho jen pamatuji, že jsem řekla:“NO, CO JE TO ZA OTÁZKU?! JE SNAD JASNÉ, ŽE CHCI ZACHRÁNIT OBA!“ 
A v tu chvilku mi bylo úplně jedno, co si ti doktoři myslí. Primář jen řekl fajn, tak jdeme rodit. Pak už následoval rychlý telefon manželovi a předoperační vyšetření, které k porodu patří. Bylo to všechno tak rychlé, že jsem nestačila ani vnímat, co se okolo mě děje a najednou jsem byla na operačním sále připravená na císařský řez. 
Rodila jsem v 29+2tt. V 17:07 se narodil Štěpánek (ten, který měl problémy) 750 g a 34 cm a v 17:09 se narodil Matýsek 1270 g a 37 cm a byl v pořádku. Štěpánka, jak jsem se později dozvěděla, museli oživovat a následovně mu byla zjištěna neprůchodnost střev. 
Doktoři ale dělali vše, aby nemusel na operaci a povedlo se. Po necelém měsíci jsme měli první stolici a střívka se rozchodila.To by člověk neřekl, jakou budeme mít radost z prvního h……. 
Matýsek v tom bráchu nenechal a ležel s ním v inkubátoru. Po měsíci jsem ho dostala na pokoj a za 14 dní šel domů s váhou 2 kg. Pro Štěpánka jsme si šli přesně 2 měsíce po porodu a šel domů s váhou 1,8 kg. 3. 12. to bylo půl roku, co si tady to místečko mezi námi vybojovali a mají se čile k světu.
Jediné, co nás trápí, je Matýskova kýla, ale i ta postupně mizí. Chodíme na pravidelné kontroly, takže nebude muset snad ani na operaci. 
Tímto vás všechny zdravíme a přejeme všem hlavně to zdravíčko, to je potřeba. 
Aktuální míry v jednm roce: Mates 11.100kg 73 cm a Štěpka 8.010 72cm.
 
S pozdravem maminka, Štěpánek a Matýsek

Fotografie pořídila Kateřina Přibylová.




Fotografie z rodinného alba:


4.den po porodu


6.den po porodu

2 komentáře:

  1. Kluci jsou nádherní, držím palce do dalších let.

    OdpovědětVymazat
  2. "opláču" veškeré fotečky a články tu ,ale tenhle se přiznám ,že sem přímo "ořvala",držím palečky a přeju hodně zdraví a radosti :o)

    OdpovědětVymazat