pondělí 23. května 2011

Natálka



- Natálka je pět a půl roční dívenka s genetickou vadou (chybí jí kousek 13tého chromozomu). Vývojově je hodně pozadu. Chodit se naučila až ve 2,5 letech. A zatím ejště vůbec nepromluvila. Její maminka od ní ještě nikdy neslyšela to obyčejné a při tom kouzelné slovo MÁMA. Ale i přes to je Natálka úžasným sluníčkem plným elánu a chuti do života.
Snad se podaří nasbírat dost peněz na speciální léčbu, po které by mohla Natálka začít mluvit.

Maminka Natálky nám napsala:

Natalka sa narodila s genetickou vadou,chyba jej dielik na 13 chromozome,ktory zrejme sposobil to,ze Natalka je zatial nehovoriace,plienkovane,nesamostatne 5 a pol rocne dievcatko.Mentalne na urovni max. 2r dietata.Natalka bola jeden rok sondovana,nemala sacie a prehltacie reflexi,do dnes papa kasovitu stravu.Dlho jej zapadal jazycek,preto bola vyse roka polohovana.Chodit zacala ako 2,5r,dovtedy sme chodili po lieceniach a cvicili Vojtu.Palatoschisis(rastep podnebia)ma zoperovany.Naty je drobne,utle dievcatko jej vaha je 12,5kg je to nase krasne,stastne drobatko.Sme vdacni za kazdy jej usmev,pohlad do oci,ktory si uzivame len kratsiu dobu.Pri Natalke sa nam otocili priority,zmenil zivot,ale mozeme povedat,ze je krajsi,plnsi a kazda jedna prebdena noc stala za to.

p.s.viac info ( a tam daj moj profil FB) teda ak to moze byt..
Naty a jej dg:
nevyvazena chromozomova aberacia del 13,
rastep makkeho aj tvrdeho podnebia,
nekompletny Patau syndrom,
mikrocefalus,
strabizmus,
retardacia reci,rastu


Víc informací o Natálce a jejím příběhu najdete na jejích stránkách. Tady alespoň pozvánka na benefiční koncert ve prospěch Natálky a její léčby:








Na Natálčinu léčbu je vyhlášena sbírka - pro Slováky - 2737245853/0200, Variabilný symbol : 0651033361. Pro platby z ostatních zemí: Názov banky : Všeobecná úverová banka, IBAN 11 0200 0000 0027 3724 5853.
Informace se dají najít i na webu Natálky.



Fotografie pořídila Martina Ružičková ve svém fotoateliéru v Bánovcích nad Bebravou (Slovensko).
A svém focení Natálky napsala:

Natálka na mňa počas fotenia urobila úžasný dojem a tak ako mnohých ľudí, s ktorými sa Naty stretáva aj mna si okamžite získala - je to hravé, veselé dievčatko, s nádherným kukučom, v očkách sa jej odrážajú pocity možno čitateľnejšie ako keby napísala slohovú prácu- zvedavosť, radosť, očakávanie, oddanosť. Nerozpráva, ale počas tých dvoch hodín, čo som s ňou strávila pri fotení ma ona a jej maminka naučili veľmi veľa- vážiť si to čo máme, tešiť sa z maličkostí, ale aj pozerať sa na deti s handikepom inak, nie so strachom, alebo s ľútosťou, ale predovšetkým s rešpektom- aj k deťom, ktoré každý deň zvádzajú svoj boj, ale aj k ich rodičom, ktorí svoj život naplno podriaďujú ich potrebám a záujmom - fotenie určite dalo viac mne ako im, takže Natálke a jej maminke Janka patrí odo mňa veľké ĎAKUJEM


Žádné komentáře:

Okomentovat