pátek 21. září 2012

Anička


Anička je desetiletá úžasná slečna s DMO, která je veliká bojovnice a každodenně s velkou trpělivostí bojuje a rehabilituje. Je strašně šikovná, veselá a je takovým domácím sluníčkem.







Její maminka nám napsala:


Dobrý den,

jmenuji se Alena Šmídová a jsem matkou desetileté Aničky, která od narození trpí dětskou mozkovou obrnou. 
Narodila se ve 30. týdnu těhotenství s těžkou infekcí a krvácením do mozku. Porodní váha byla 1850 g. Tři dny po narození se při vyšetření na ultrazvuku zobrazil oboustranný výpadek mozkové tkáně. 
Z porodnice jsme odjížděly po 42 dnech s hodně špatnou prognozou. Bylo nám řečeno že nemusí slyšet, vidět, pohybovat se a může být i mentální postižení. Okamžitě jsme začaly cvičit Vojtovu metodu. 
Pro nás rodiče začal velký kolotoč získávání informací o této nemoci a o tom jak by se dalo Aničce pomoci. V roce se plazila a pokoušela se o náznak lezení, ve třech letech teprve zjistila na co má nožičky a začala se stavět u opory. 
Anička měla problém i s očičkama a ve třech letech byla na operaci obou, měli jsme velké štěstí a operace se zdařila na výbornou. 
Rehabilitace a cvičení nás provází celých deset let. Jezdíme do lázní, do dětských léčeben, chodíme na logopedii, plavat, na hypoterapii a všemožně se snažíme Aničku postavit na její vlastní nožičky. Pomalounku se to daří. 
V šesti letech podstoupila velkou operaci na obou nožičkách což jí umožnilo začít chodit za pomocí berliček. Každodenní rehabilitace je součástí jejího života. Kratší vzdálenosti zvládne s berličkama, na delší trasy má vozíček. 
Nyní chodí do třetí třídy základní školy, kde je zaintegrovaná. Naštěstí z počátečního nepříznivého hodnocení má Anička problém „jen s pohybem“. Ve škole se učí velmi dobře a nejraději má angličtinu a prvouku.
 
Má velkou možnost se v chůzi zlepšit, jelikož v Klimkovicích začali cvičit novou rehabilitační metodu KLIM-THERAPY.
Pokud budete tak laskaví a přispějete Aničce umožníte jí absolvovat rehabilitační léčbu a možná udělat ten vysněný samostatný první krůček.

Anička je naše sluníčko s velkým srdíčkem a všichni ji máme moc rádi. Je usměvavé a milé děvčátko a hlavně je to naše VELKÁ BOJOVNICE.
Pokud byste chtěli Aničce pomoci, je pod záštitou Konta Bariéry vyhlášena veřejná sbírka na její podporu. Číslo účtu 777 777 222/0800, variabilní symbol: 0161304220
Předem děkuji jak za Aničku, tak naším jménem.


Fotografie pořídila Veronika Mlýnková.

Žádné komentáře:

Okomentovat