pondělí 21. listopadu 2011

Nelinka



- čtyřletá holčička trpící genetickou poruchou SMA II typu. Nemocí, která má za příčinu úbytek svalové tkáně. Takže se nejenom zhoršuje jejich hybnost, ale mívají i problémy i s ovládáním dýchacích a polykacích svalů. Přesto je Nelinka úžasná usměvavá holčička - úplný sluníčko, co umí rozzářit všechno kolem sebe.








Její maminka nám napsala:

Nelinka byla chtěné miminko, v těhotenství jsem podstoupila různá vyšetření(genetiku, plodová voda, ultrazvuk srdíčka) a vše bylo v pořádku.

Nelinka se narodila 14.8 2007 v 10:50 v žatecké porodnici a tatínek byl u porodu a malá byla zdravá.

Vyvíjela se tak jak měla. Stála na nožičkách, chtěla udělat pár krůčku, ale jednoho dne byla taková utahaná nic jí nebavilo.
Při kontrole u dětské lékařky bylo vše zatím v pořádku. Doktorka si myslela stejně jako já, že je "líná" a že se jí nechce. Po měsíci opět kontrola u dětské doktorky, ale to už nás poslala k neuroložce, která nás vyšetřila a dala injekce B12 které by Nelinku měli trochu zlepšit. Po 7 injekcích ale nepřišlo žádné zlepšení. Proto jsme se s dětskou dohodly zkusit jinou neuroložku, kterou znám z dřívějška od starší dcerky.
Paní neuroložka Umlaufová jen nás uviděla ve dveřích (dcerku jsem měla na ruce) a hned, okamžitě bez prohlížení řekla,že je třeba jet do Chomutova, do nemocnice na vyšetření..... a už se s námi rozběhl kolotoč vyšetření (CT, odběry, sona atd.). Při konzultaci z pražskou fakultní nemocnici na Karlově nás chtěly osobně vidět a udělat vyšetření z krve. 27.10 2008 jsme nastoupily do Prahy, do nemocnice, kde se rozhodli udělat dceři lumbální punkci.
Na výsledky jsme čekali až do ledna 2009, kde nám diagnostikovali SMA II spinální muskulární atrofii...úbytek svalové tkáně.

Od této chvíle se nám to tu zcela změnilo a je to pro nás pro rodinu a příbuzný šok... ale děláme pro ní vše. Je naše sluníčko a umí to náležitě dát najevo.




Fotografie pořídila Marcela Pirožková

2 komentáře:

  1. Krásný sluníčko! Přeju jenom to nejlepší!

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherná holčička, krásné fotky. Přeju nádherné sluníčkové a pohodové dny. Malá je úžasná.

    OdpovědětVymazat