pátek 18. listopadu 2011

Michalka



- čtrnáctiletá slečna s DMO, ke které život vůbec nebyl milý a laskavý. Ale která se nevzdala. Která, společně se svou úžasnou maminkou, dokazuje každodenně, že v člověku je daleko víc síly, než se může zdát. Je to úžasná bytost, jejíž vůle k životu a radost z něj jsou obdivuhodné.








Její maminka nám napsala:
Michalka si svůj život musela doslova vybojovat,po několika klinických smrtích, kdy to už doktoři vzdali. Propouštěli nás domů s tím, že je dcera naprosto v pořádku, tenkrát jsem jim i věřila, protože jsem nic nevěděla a neznala.
O to větší rána pro mne byla, když jsem se po 3 měsících dověděla, že opak je pravdou. Proděla si po narození celkovou otravu krve a nedýchala, následky byly opravdu tragické. Doktoři jí dávali maximálně půl roku života s tím, že z ní nikdy nic nebude a bude maximálně jen ležet bez zájmu o okolí. Všeobecná diagnóza zní jiná DMO, což v sobě skrývá např. cysty na mozku, úbytek mozkové kúry, celkové poškození mozku, nemluví, nechodí, je ve všem závislá na mě.
První úspěch jsme zaznamenali ve 4 letech, kdy si Míša sama sedla. Sotva se Míša začala zlepšovat tak přišla další rána. Za 5 měsíců na to byl zabit při autonehodě manžel. Tudíž jsem zůstala na všechno sama.
Musely jsme spolu překonat i to, když nás manželova rodina vyhodila z domu kde jsme bydlely, bohužel nebyl jen náš.
Nyní Míša dojíždí do spec. školy, její zdravotní stav se mírně zhoršuje, ale navzdory všemu je to optimistka, veselá, hravá , se zájmem o vše nové a nepoznané. Je opravdu výjimečně silná osobnost. Díky ní jsem překonala vše co nás potkalo a nyní se snažíme užít si každý další den.
Všem kdo toto budou číst chci vzkázat, aby to se svými dětmi nikdy nevzdali, i když jim lékaři i okolí budou chtít namluvit, že je vše zbytečné a jejich děti nemají žádnou budoucnost.


Fotografovala Lenka Filová

2 komentáře:

  1. Tak toto je fakt naprosto obdivuhodný co jste dokázaly. Skláním se před vámi a přejeme společně s mým Fanouškem aby jste se v životě potkávala jen se štěstím láskou a pohodou. Hodně sil a pokroků :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky. Jste úžasné, jak to zvládáte. Nechť je váš život naplněný štěstím, radostí a láskou.

    OdpovědětVymazat